Pridružite nam se!

Podjelite s nama Vaše mišljenje, komentare, ideje,... Zajedno stvarajmo bolju budućnost!

Ljekovito blato

 DOKUMENTACIJA | GALERIJA | TISAK |

LJEKOVITO PAŠKO BLATO

Lokunja je jugozapadni dio grada Paga i nalazi se uz Prosiku (gradsku plažu). Površina Lokunje je oko 20 000 m2, to je područje plitkog mora, na čijem se dnu nalazi bogata naslaga peloida, ljekovitog mulja. Peloid se nakupljao tisućljećima, a njegova je ljekovitost dokazana ne samo iskustvima ljudi koji su ga koristili nego i brojnim znanstvenim istraživanjima.
Tko zna od kada, a možda oduvijek, Pažani koriste ljekovito blato za liječenje « reume».
Kada se počeo razvijati turizam blato su u sve većem broju počeli koristiti i turisti. Začuđujući rezultati primjene blata zainteresirali su Prof.dr. Veljka Mandića da napravi analizu peloida na Zavodu za fizikalnu terapiju i rehabilitaciju medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu (1975god.)
Tom analizom kao i analizom na institutu za balneologiju u Münchenu dokazala se visoka kvaliteta solanskog peloida, te njegova primjena u liječenju i rehabilitaciji lokomotornog sustava, reumatskih, neuroloških, ginekoloških i kožnih bolesti uključujući i kozmetiku.

Prve temelje stručnog korištenja ljekovitog blata dao je fizioterapeut Ante Donadić otvorivši
prvi odjel za fizikalne terapije u Pagu 1981. god. Stručnim korištenjem blata uz primjenu ostalih procedura fizioterapije postignuti su izvanredni rezultati liječenja.

Iz kinjige don Blaža Karavanića (1872 - 1954)
„GRAĐA ZA POVIJEST GRADA I OTOKA PAGA" ,str. 241 „Kupališta"
„ ... Sa istoka ovog kupališta, malo koračaja duljine, nalazi se jedan predjel nazvan Lokunja, ili sv. Petar. Tu je kupalište gliba. Ovo je još u primitivnom stanju. Vrućina je veća od 50 stupnjeva. Tamo bolesnici od reuma i živaca dolaze na kupalište. Glibom se mažu, ili utapaju u nj, te izlaze poslije kupanja zdravi bez liječničke pomoći, a ovakvih slučajeva ima mnogo, ali nažalost nema nijednoga, koji bi držao statistiku ozdravljenih slučajeva. Kada bi se u ovom predjelu podigla stanica kupanja sa svim zahtjevima znanosti, postalo bi glasovitije od kupališta Abana u gornjoj Italiji, tim više što su ona u Abanu umjetna, a kod nas su naravska." 

Dokumentacija

- STRUČNO MIŠLJENJE, mr.dr. L. Trauner Balneo-klimatolog, Zagreb

- PRELINEARNI IZVJEŠTAJ O ISPITIVANJU MULJA U PAGU, Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju medicinskog fakulteta sveučilišta u Zagreb

- Analiza Mulja u Pagu 1959. Munchen

- Analiza Mulja u Pagu 1975. Zagreb

 

Galerija fotografija korištenja mulja

Tiskani mediji